Relatieve URLs, mediaspelers en Hot Potatoes

Definities

URL
het adres van een internetbron, zoals een webpagina, een afbeelding of een geluidsbestand.
absolute URL
een URL die begint met "http://" wordt een absolute URL genoemd. Wanneer die gebruikt wordt, verwijst die altijd en overal naar hetzelfde doelbestand.
relative URL
een URL die niet begint met "http://" noemt men een relatieve URL. Die kan gecombineerd worden met een absolute URL of een basispagina om de absolute URL van het doelbestand te verkrijgen.

Relatieve URL's in Hot Potatoes-testen

Relative URL's zijn een gemakkelijke manier om afbeeldingen, geluiden en videofragmenten in een Hot Potatoes-test te zetten, omdat ze het mogelijk maken om de test te bekijken en te testen op een gewone computer, voor je ze uploadt naar een Moodle-site. Als de test geüpload wordt, moeten ook de multimediabestanden geüpload worden, zodat ze klaar staan wanneer de test beheerd wordt vanuit Moodle.

Voor beveiligingsredenen laat Moodle niet toe om bestanden van een cursuzs rechtstreeks aan te spreken. Alle vragen naar bestanden uit een bepaald cursus gaan door een script dat controleert of de persoon die het bestand vraagt aangemeld is bij de cursus. Dit mechanisme kan de relatieve links die gebruikt worden in de test verbreken, omdat de gewone regels voor het bekomen van een absolute URL uit een relatieve URL hier niet werken.

De oplossing is vrij eenvoudig: alle relatieve URL's moeten omgezet worden in absolute URL's voor het moment waarop de test de browser bereikt. Voor Hot Potatoes-testen zullen de URL's omgezet worden door Moodle, zodat wie de oefeningen opstelt zich geen zorgen moet maken over dit zorgvuldig en om fouten vragend werk.

Mediaspelers in Hot Potatoes-testen

Somige mediaspelers zullen een mediabestand niet aanvaarden als het via het script komt dat de cursusbestanden bewaakt. In deze situatie is het nodig om de mediaspeler te vervangen door één die compatibel is met Moodle. Je kunt dit zelf doen door de referentie in de test naar de mediaspeler te wijzigen, of je kunt Moodle dwingen om dit te doen door de instelling "Verplicht mediaplugins" op de instellingenpagina van de test op "ja" te zetten.

Index helpbestanden